Terugblik kennis- en netwerkdag 8 juni 2023

Afgelopen donderdag 8 juni vond de 4e kennis-en netwerkdag van het IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest Nederland plaats. De bijeenkomst vond plaats in De Machinist te Rotterdam.

De dag werd gestart door de dagvoorzitter Ernst van der Pasch, cabaretier en huisarts. Na de opening, waarbij veel gelachen werd, zijn er een aantal updates gegeven over de regionale projecten van het Zorgnetwerk. Na de updates werd er een lezing gegeven over Transmurale werkafspraken. Wat mag er wel en niet gedeeld worden tussen ketenpartners deze lezing werd gegeven door Sue Chang, senior legal consultant en Renée van Hevele, specialist ouderengeneeskunde. Hieronder kan je de presentaties downloaden.

Plenaire presentatie

Transmurale overdracht

Na de plenaire sessie was het tijd voor de eerste ronde inspiratiesessies. Er werden drie verschillende inspiratiesessies gehouden.

Duurzaamheid en infectiepreventie in de langdurige zorg

Door Mari van der Most, deskundige infectiepreventie

Deze sessie ging over praktische tips over een duurzame benadering van infectiepreventie in de langdurige zorg. Ook kwam de handreiking duurzaamheid vanuit het Greenteam VHIG aan bod. Hieronder kan je de presentaties downloaden.

Duurzaamheid en infectiepreventie in de langdurige zorg

Groene infectiepreventie verduurzamen versus infectiepreventie

Groene infectiepreventie bijlage

Gedragsverandering: van wetenschap naar praktijk

Door Vicki Erasmus, senior research fellow en Jolande Nelson, deskundige infectiepreventie

In deze inspiratiesessie werd gedragsverandering vanuit een wetenschappelijke invalshoek bekeken met de vertaling richting de praktijk. Hieronder kan je de presentatie downloaden.

Gedragsverandering: van wetenschap naar praktijk

Huidige ontwikkelingen rondom ABR/AMR

Door Laura Dix, AIOS microbiologie en Inge Huijskens, arts microbioloog, met medewerking van Juliëtte Severin, arts-microbioloog

Er werd tijdens deze sessie toelichting gegeven over opkomende ziekteverwekkers die een bedreiging vormen op het gebied van antibioticaresistentie en antimicrobiële resistentie. Hieronder kunt u de presentaties downloaden.

Huidige ontwikkelingen rondom ABR/AMR

Na de eerste inspiratie sessie was het tijd voor het diner, een mooi moment om te netwerken met elkaar. Hierna was er weer ruimte voor een tweede inspiratiesessie naar keuze.

Na de tweede ronde inspiratiesessies kwam iedereen weer bijeen voor een inspirerende lezing over ethische dilemma’s rondom isoleren. Deze lezing werd gehouden door Babette Rump, ethicus en arts maatschappij & gezondheid Hieronder kunt u de presentaties downloaden.

Ethische dilemma’s rondom isoleren

Aan het einde van de dag was er een wrap-up door Ernst van der Pasch. We begonnen met een Kahoot met allerlei vragen over de dag en er flink werd gestreden voor de winst. Na de uitreiking van de winnaar mochten we nog genieten van het lied: We komen dit te boven, live gezongen door Ernst die zich zelf begeleidde op de gitaar.

Na de wrap-up en het optreden was er uiteraard nog ruimte om na te praten over de dag met een borrel. We kijken terug op een prachtige netwerkdag!

Fotografie door Esther van der Wallen

Scroll naar boven