Terugblik kennis- en netwerkdag 6 juni 2024

Afgelopen donderdag 6 juni vond de 5e kennis-en netwerkdag van het IP & AMR Zorgnetwerk Zuidwest Nederland plaats. De bijeenkomst vond plaats in de Duurzaamheidsfabriek te Dordrecht.

De dag werd gestart door de dagvoorzitter Babette Bais, epidemioloog en wetenschapper. Na de opening zijn er een aantal updates gegeven over de regionale projecten van het Zorgnetwerk. Na deze updates werd er een presentatie gegeven over “Surveillance: wat te doen met alle cijfers in de regio?”. Carolien Koop (epidemioloog bij de GGD Rotterdam-Rijnmond), Heather van Brug (epidemioloog bij de GGD Rotterdam-Rijnmond) en Lydia Jongman (specialist ouderengeneeskunde bij Stichting Laurens) werkten hieraan mee. Hieronder kan je de presentaties downloaden.

Plenaire presentatie

Plenaire presentatie Surveillance: wat te doen met alle cijfers in de regio?

Na de plenaire sessie was het tijd voor de eerste ronde inspiratiesessies. Er werden vier verschillende inspiratiesessies gehouden.

Serious game voor de langdurige zorg

Door Irene Vroom (basisarts infectieziektebestrijding GGD Zuid-Holland Zuid) en Gera Clarkson (deskundige infectiepreventie bij GGD Zuid- Holland Zuid)

Het gezamenlijk spelen van deze serious game motiveerde zorgmedewerkers in de langdurige zorg om met elkaar in discussie te gaan over hoe je in de praktijk voor bepaalde interventies kiest en wat het belang is van goede communicatie. Daarnaast stimuleerde de vorm van het spel het uitwisselen van ervaringen. Ook werd het aanbod aan diagnostiek en het gebruik van het stappenplan ‘aanpak scabiës’ spelenderwijs onder de aandacht gebracht.

Ontlabelen onterechte antibiotica-allergie registraties, hoe pak je dat aan?

Door:1e sessie: Rody van der Veen (programmamedewerker bij Rezisto) 2e sessie: Martijn Sijbom (huisarts AMR Zorgnetwerk Holland-West)

Voor het adequaat behandelen van bacteriële infecties streef je naar het best beschikbare antibioticum (AB). Doordat patiënten een foutieve allergie registratie hebben, wordt veelal het tweede of derde keus middel voorgeschreven. We willen zorgprofessionals in onze regio bewust maken over het probleem van onterechte AB-allergieregistraties. In onze regio gaat een project AB-allergie ontlabeling starten, waarbij deze inspiratiesessie dienden als peilstation in welke aanpak we gaan kiezen. Ook werden voorbeelden uit andere regio’s toegelicht ter inspiratie. We probeerden de inspiratiesessie interactief te maken door in te gaan op vragen en ideeën vanuit de deelnemers.

Presentatie 1e sessie Rezisto: Onterechte penicilline-allergie ontlabeling in de eerste lijn

Presentatie 2e sessie AMR Zorgnetwerk Holland-West: Toolkit ontlabelen antibiotica allergie registraties

Escapebox Goed Gebruik Handschoenen

Door: Shirley Visser (projectleider en deskundige infectiepreventie bij IP & AMR Zorgnetwerk ZWN) & Isabelle van den Heuvel (projectleider bij IP & AMR Zorgnetwerk ZWN)

Het werken met schone handen is de belangrijkste manier om infecties te voorkomen. Het is dus belangrijk dat iedereen in de patiëntenzorg zich hiervan bewust is, op de juiste momenten handhygiëne toepast, en alleen handschoenen draagt als dat nodig is. Om goed gebruik handschoenen en infectiepreventie in de zorg op een speelse en interactieve manier onder de aandacht te brengen bij zorgprofessionals, is er een escapebox ontworpen. Tijdens deze inspiratiesessie hebben deelnemers kennis gemaakt met de escapebox en gingen ze zelf aan de slag om de uitdagende raadsels en puzzels uit de escapebox op te lossen. Tijdens deze sessie kreeg je ook tips hoe je zelf in jouw organisatie deze ‘escapebox’ kunt gaan inzetten.

RODIN One Health: Klimaatverandering en infectieziekten

Door: George Sips (arts-microbioloog bij GGD Rotterdam-Rijnmond) & Reina Sikkema (onderzoeker en dierenarts bij Viroscience Erasmus MC)

Met medewerking van het RODIN bestuur stond deze inspiratiesessie in het teken van One Health: Klimaatverandering en infectieziekten werden tijdens deze sessie uitgelicht. De sprekers gaven vanuit hun perspectief een presentatie over muggen- en tekengerelateerde infectieziekten. Daarnaast werden watergerelateerde infectieziekten (regenval, overstromingen) meegenomen. Ook werd aandacht besteed aan het openbare-gezondheidszorgperspectief en stedelijke vergroening en verblauwing.

Presentatie RODIN: Klimaatverandering en infectieziekten deel 1

Presentatie RODIN: Klimaatverandering en infectieziekten deel 2

Tijdens de dinerpauze was er tevens gelegenheid om de foto’s te zien uit de beeldbank die gemaakt zijn in alle grote zorgsectoren. Deze foto’s worden o.a. gebruikt op de website van het zorgnetwerk.

Na de tweede ronde inspiratiesessies kwam iedereen weer bijeen voor een inspirerende presentatie over de SRI richtlijn en implementatie. Deze lezing werd gehouden door Mireille Dekker (onderzoeker afdeling infectiepreventie, Amsterdam UMC) & Rosa van Mansfeld (arts microbioloog met aandachtsgebied infectiepreventie, Amsterdam UMC). Hieronder kunt u de presentaties downloaden.

Plenaire presentatie: Implementatie nieuwe SRI richtlijnen: hoe doe je dat?

Aan het einde van de dag was er een wrap-up door Babette, Sabrina en Manouk van Visueeltjes. Manouk heeft de gehele bijeenkomst samengevat in een prachtige illustratie, welke hieronder te zien is.

Na de wrap-up en het optreden was er uiteraard nog ruimte om na te praten over de dag met een borrel. We kijken terug op een prachtige netwerkdag!

Fotografie door Esther van der Wallen

Scroll naar boven