Na ruim 46 jaar neemt Gerard van Nielen officieel afscheid van het Franciscus Gasthuis & Vlietland en gaat hij genieten van zijn welverdiende pensioen. In zijn carrière heeft Gerard niet stil gezeten. Zo is hij als infectiepreventie deskundige vanaf het begin betrokken bij belangrijke projecten binnen het ziekenhuis als in de regio Rotterdam, heeft hij de functie voorzitter van de Vereniging voor Hygiëne & infectiepreventie in de gezondheidszorg (VHIG) op zich genomen én heeft hij een ziekenhuis vanaf de grond mee opgebouwd. Een goed moment om hem in de spotlight te zetten en samen terug te blikken.
Geen dag is hetzelfde
22 jaar geleden maakte Gerard de switch van IC-verpleegkundige naar deskundige infectiepreventie. De hectische intensive care laat hij achter zich voor een nieuwe rollercoaster aan werkzaamheden. Gerard: “Geen dag is hier hetzelfde en soms behandel ik op een dag wel 24 verschillende onderwerpen. Zo ben ik de ene keer bezig met de luchtbehandeling van een operatiekamer, terwijl ik een ander moment bezig ben met de voedselveiligheid van een plakje rookvlees in de keuken bijvoorbeeld. Het is een van de redenen die het vak van deskundige infectiepreventie zo leuk maakt.”
Toen en nu
Gerard van Nielen heeft door de jaren heen de afdeling infectiepreventie flink zien groeien. “Toen ik begon, was ik er alleen voor een heel ziekenhuis. Je kon dan veel minder doen. Nu zitten we op de afdeling met acht deskundigen hetzelfde werk te doen. Daardoor kun je je veel breder door het hele ziekenhuis inzetten. Ook de gebouwen van toen en nu zijn niet meer met elkaar te vergelijken; de hoeveelheid werk is toegenomen omdat mensen steeds meer het belang van infectiepreventie inzien en er is veel gebeurd op technologisch gebied. Denk aan nieuwe apparatuur, nieuwe technieken; daar moeten wij ons ook volop mee bezighouden en bepalen of het aan de hygiënenormen voldoet.”
Zijn rol in deze ontwikkelingen? Vooral het behouden van interne contacten en het zorgen voor zichtbaarheid. “Doordat je niet overal tegelijkertijd kan zijn, moeten ze je weten te vinden. Ik zorg dus vooral dat ik laagdrempelig te benaderen ben, door contacten te leggen en netwerken op te bouwen. Door mee te denken in het proces, niet pas achteraf, en door te zorgen dat je er bent en antwoorden kan geven.”
Betrokken in de regio
De afgelopen jaren heeft Gerard vele regionale samenwerkingen geïmplementeerd binnen het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Projecten zoals Handen uit de Mouwen en MUIZ heeft hij vanaf het begin gevolgd, opgepakt en groter zien worden. “Toen het project Handen uit de Mouwen begon vanuit de regionale ziekenhuis samenwerking hadden we een gemiddelde van ergens tussen de 30% en 40% compliance van de medewerkers die aan handhygiëne deed. Door de vele interventies, scholing en meetmomenten zitten we nu op ongeveer 70% die het op de juiste manier doet. En ik denk dat het een heel mooi resultaat is”, vertelt Gerard.
Ook heeft Gerard mee mogen helpen aan een project van de GGD; het meldpunt uitbraken infectieziekten zorginstellingen (MUIZ). Zo vertelt hij: “We kwamen erachter dat de communicatie en kennisoverdracht van uitbraken van micro-organismen naar verschillende organisaties in de regio niet goed ging. Terwijl het wel belangrijk is om direct maatregelen te nemen als zo’n patiënt of cliënt binnenkomt. Daarom hebben we met elkaar een systeem ontwikkeld, waar we alle meldingen van een uitbraak in een van de regionale organisaties in kunnen zetten. Nog zo’n mooie resultaat, want er is nu zelfs landelijke interesse om het uit te breiden!”
Voorzitter VHIG Rijnmond
Naast zijn bijdragen aan de vele projecten in het ziekenhuis, is Gerard ook ruim elf jaar voorzitter van de VHIG in de regio Rijnmond. “Elke maand geeft iemand een praatje, maar er is ook ruimte om onderling vragen te stellen of te discussiëren. Het is wat de VHIG waardevol maakt. Ik zeg altijd: zet 10 deskundigen bij elkaar en je krijgt 10 verschillende antwoorden. En het mooie is: geen enkel antwoord is fout. Op deze manier leer je breed te kijken en breed te denken. Daar leer je van”, vertelt Gerard. Dit is dan ook precies het gezamenlijke doel van de VHIG-bijeenkomsten en hij hoopt uiteraard dat deze vergaderingen nog lang voorgezet worden.
“Dit doe je maar één keer in je carrière”
In al die jaren springt er voor hem één project uit: meewerken aan de bouw van een nieuw ziekenhuis. “Ik heb vanaf de bouwtekeningen tot aan de inrichting mee mogen werken. Dat is eigenlijk toch wel mijn leukste en interessantste herinnering. Ik liep in het gebouw toen het nog allemaal beton was, je herkende nog helemaal niets van het ziekenhuis. Dit doe je natuurlijk maar één keer in je carrière”, vertelt Gerard enthousiast. Collega’s kloppen nog steeds aan zijn deur voor vragen over de ins en outs van het bouwwerk. Tot op de dag van vandaag zit Gerard namelijk in hetzelfde gebouw dat hij vanaf de grond heeft opgebouwd.
Tijd om het stokje door te geven
Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Natuurlijk gaat hij het een en ander missen, maar het is voor Gerard tijd om het infectiepreventie- en VHIG-voorzittersstokje door te geven. Dit doet hij met alle vertrouwen. Zo zegt Gerard: “Ik laat het zeker met een goed gevoel achter en het gaat helemaal goedkomen. Voor de overdracht hebben we ruim de tijd genomen. We weten wie de aandachtsvelden van mij overnemen en al mijn kennis heb ik zoveel mogelijk gedeeld met iedereen. Bij de VHIG-bijeenkomsten nemen twee dames het over, die gaan het samen doen en ook dat gaat helemaal goedkomen!”
Gerard tipt naar collega’s:
“Praat met elkaar, luister naar elkaar. Maar laat je ook zien en zorg dat je gezien wordt: dan heb je de helft van de discussie al gewonnen.”
Van ABR Zorgnetwerk naar Gerard:
Bedankt voor alle mooie, hardwerkende jaren en de samenwerking met jou. We zullen je missen!