Verpleegafdelingen in ziekenhuizen krijgen steeds vaker te maken met patiënten die drager zijn van een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO). Het gaat hierbij meestal om een bacterie. Om er voor te zorgen dat de betreffende bacterie zich niet verspreid, moeten medewerkers een aantal maatregelen nemen. De afdeling Algemene chirurgie in het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis gaat een stapje verder met het infectiepreventiebeleid en gebruikt al jaren de ‘isolatiebak’.
Goede aankondiging
Coördinator Anja Bakhuisen vertelt dat er ook op haar afdeling regelmatig een patiënt met een BRMO ligt. “Het begint met een goede aankondiging”, vertelt zij. “Via het Elektronisch Patiënten Dossier weten de medewerkers bij de afdeling Opname dat de patiënt drager is van een BRMO. Zij geven aan ons door om welke bacterie het gaat en wij gaan vervolgens de voorbereidingen treffen. We zorgen allereerst dat er geen voorraden op de kamer liggen. Je moet namelijk alles wat er op de kamer ligt weggooien als de patiënt met de BRMO vertrokken is. Dat is harstikke zonde.”
Isolatiekar en isolatiedoos
Op de verpleegafdeling Algemene chirurgie maken de verpleegkundigen gebruik van een zogenoemde isolatiekar. “In deze kar zitten schorten, handalcohol, alle maten handschoenen en mondkapjes”, zegt Anja. “Medewerkers die de patiënt met een BRMO komen verzorgen, kunnen van deze kar alles pakken wat ze nodig hebben.” Een dergelijke kar is bij meer afdelingen in gebruik, maar de afdeling van Anja gaat nog een stapje verder: “Jaren geleden hebben wij al de isolatiebak in het leven geroepen. Toevallig heb ik de bak net in alle isolatiekarren vervangen door een isolatiedoos. In deze doos zit een bloeddrukmeter, thermometer, bloedbuisjes en een saturatiemeter. Dar is erg handig, omdat je niet alles overal vandaan hoeft te halen. In de doos zit ook een folder met informatie over de isolatiemaatregelen waar patiënten met een BRMO mee te maken krijgen.”
Uniformiteit
Anja is een groot voorstander van uniformiteit. Niet alleen op haar afdeling, maar voor het hele ziekenhuis. “Het zou mooi zijn wanneer er voor het hele ziekenhuis dezelfde afspraken gemaakt kunnen worden om verspreiding van BRMO’s te voorkomen. Ik zou bijvoorbeeld graag een speciale kar met computer willen hebben voor op de isolatiekamers. Dan kunnen we daar meteen de gegevens van de patiënt invoeren. Omdat zo’n kar er nu niet is, moeten we dit handmatig doen. Ook zouden we veel meer wegwerpmateriaal kunnen gebruiken voor patiënten met een BRMO.”
Tips
Anja geeft vanuit haar jarenlange ervaring graag een aantal tips: “Ik zeg altijd: hou het rustig. Zorg dat je niet te veel meeneemt in de isolatiekamer en laat de kasten leeg. Als het kan, laten we op onze afdeling zo veel mogelijk de deur open van de isolatiekamer. Zo houdt de patiënt contact met de buitenwereld. Dat is belangrijk omdat ik zie dat het best veel met mensen doet.”
Meer uitleg
Ook zou het volgens Anja goed zijn wanneer medewerkers van de afdeling Hygiëne standaard naar de patiënten met een BRMO toe gaan om meer uit te leggen: “Ik merk dat mensen met een BRMO veel vragen hebben. Vaak vragen mensen bijvoorbeeld of ze hun kleinkinderen nog mogen zien. Door deze vragen zie je wat er leeft onder patiënten met een BRMO. Duidelijkheid is voor hen erg belangrijk.”