WAAW: Juist gebruik antibiotica (antibiotic stewardship)

Maandag 21 november is de tweede dag van de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) met als thema: juist gebruik antibiotica (antibiotic stewardship).

Antibiotic stewardship is het juist gebruik van antibiotica en is één van de strategieën om antibioticaresistentie tegen te gaan. Juist gebruik van antibiotica houdt in dat het alleen voorgeschreven wordt wanneer er een klinische indicatie voor is en dat de middelkeuze, dosering, toedieningswijze en therapieduur optimaal zijn. Toch komen zorgprofessionals regelmatig een antibiotica-allergie tegen bij patiënten. Uit onderzoek blijkt echter dat 90% van deze registraties onterecht zijn. Er zal in dit geval gekozen worden voor een tweede keus antibioticum, wat in veel gevallen dus niet nodig blijkt. Het onnodig gebruiken van tweede keus antibioticum kan op zijn beurt weer leiden tot antibioticaresistentie.

In samenwerking met de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) wordt deze dag van 19.30-20.30u het webinar “Antibiotica-allergie: hoe krijgen we onterechte registraties de zorgketen uit?” georganiseerd voor huisartsen, (verpleegkundig) specialisten, physician assistants en apothekers.

Download hier de uitnodiging voor de webinar antibiotica allergie

 

 

Scroll naar boven