Stijgende lijn naleving handhygiëne in regionale ziekenhuizen

Van maart tot en met juni 2022 hebben de voorjaars handhygiëne observaties voor Handen uit de Mouwen weer plaatsgevonden. Tijdens deze ronde hebben alle 13 ziekenhuizen in de IP&ABR Zorgnetwerk regio Zuidwest Nederland deelgenomen.

In het afgelopen anderhalf jaar is een mooie stijgende lijn in de handhygiëne naleving te zien. In het voorjaar van 2021 was de gemiddelde compliance 67,4%. Tijdens de najaarsmeting van ditzelfde jaar steeg deze naar 68,1%. Ook de meest recente meting, ondertussen alweer de vierde meting in corona-tijd, laat weer een stijging zien, namelijk 69,2%. Ook de WHO-momenten 1 en 2 zijn weer gestegen (t.o.v. de vorige meting). Dit keer zijn echter de momenten na patiëntencontact (moment 4) en na contact met de patiëntenomgeving (moment 5) licht afgenomen, hier is dus ruimte voor verbetering. De resultaten zijn gedeeld met de ziekenhuizen en tevens besproken in het projectleidersoverleg HUM. Mocht je nieuwsgierig zijn hoe jouw afdeling of ziekenhuis heeft gescoord, neem dan contact op met de projectleider HUM van jouw ziekenhuis of stuur ons een mailtje. Inmiddels zijn we alweer begonnen aan de voorbereidingen voor de volgende observatieronde, deze zal in september starten.

Voor de start van iedere observatieronde werven wij studenten voor de functie van observator. Ze krijgen trainingen van ons, oefenen door middel van twee proefobservaties en maken aansluitend een toets. Hoe komen deze observatoren bij onze vacature terecht en wat vinden zij van het observeren? Je leest het hier in een kort interview met een van onze observatoren.

Scroll naar boven