Opnieuw stijging van handhygiëne naleving in regionale ziekenhuizen

Van september tot en met december (2021) hebben de najaars handhygiëne observaties voor Handen uit de Mouwen weer plaatsgevonden. Deze ronde hebben 12 (van de 13) ziekenhuizen in de IP & ABR Zorgnetwerk regio Zuidwest Nederland deelgenomen.

De eerste meting in corona-tijd (najaar 2020: 61,7%) liet een kleine daling zien ten opzichte van de meting daarvoor (najaar 2019: 64,6%) die niet in de corona-tijd plaatsvond. De tweede meting in corona-tijd (voorjaar 2021: 67,4%) liet daarentegen weer een stijging zien. Ook de meest recente meting, ondertussen alweer de derde meting in corona-tijd, laat gelukkig weer een stijging zien, namelijk een gemiddelde compliance van 68,1%. Echter is de naleving van de WHO-momenten voor patiëntencontact (moment 1) en voor het uitvoeren van een schone handeling (moment 2) achteruit gegaan ten opzichte van de vorige meting, hier blijft dus ruimte voor verbetering. De resultaten zijn gedeeld met de ziekenhuizen en tevens besproken in het projectleidersoverleg HUM. Mocht je nieuwsgierig zijn hoe jouw afdeling of ziekenhuis heeft gescoord, neem dan contact op met de projectleider HUM van jouw ziekenhuis of stuur ons een mailtje. Inmiddels zijn we alweer begonnen aan de voorbereidingen voor de volgende observatieronde, deze zal in maart starten.

Voor de start van iedere observatieronde, werven wij studenten voor de functie van observator. Ze krijgen trainingen van ons, oefenen door middel van twee proefobservaties en maken aansluitend een toets. Hoe komen deze observatoren bij onze vacature terecht en wat vinden zij van het observeren? Je leest het hier in een kort interview met een van onze observatoren.

Scroll naar boven