MUIZ 5 jaar

De webapplicatie Meldpunt Uitbraken Infectieziekten & BRMO (MUIZ) bestaat 5 jaar! Wat ontstond als idee op de werkvloer op de Schiedamsedijk, is uitgegroeid tot een enorm gewaardeerd meldpunt dat wordt gebruikt door heel veel zorgprofessionals. Na livegang in 2017 breidde het gebruik namelijk al snel uit naar Zuid-Holland Zuid en Zeeland, waardoor heel de Regio Zuid West Nederland er gebruik van maakte. En daar bleef het niet bij, nu vijf jaar later zijn 9 van de 10 zorgnetwerken geïnteresseerd in het gebruik van MUIZ. 

Alhoewel Covid-19 er niet voor nodig was om het belang van het meldpunt aan te tonen, werd het juist in de tijd van de coronapandemie nog meer relevant.

Naast reguliere infectieziekte uitbraken wordt COVID ook gemeld in MUIZ. Het COVID-team had daardoor sneller zicht op grote uitbraken en hielden zo overzicht over alle uitbraken in zorginstellingen in de regio. Hiermee heeft MUIZ ook gezorgd voor belangrijke input voor de zorgcontinuïteit in de regio. 

MUIZ zorgt er dus voor dat zorgprofessionals inzicht krijgen in uitbraken van infectieziekten en bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) in de regio. Dit is nodig, omdat patiënten zorg krijgen in verschillende zorginstellingen en thuis. Infectieziekten, zoals norovirus, schurft of BRMO reizen mee met patiënten en zorgmedewerkers. Door inzicht voorkomen we dat mensen onnodig ziek worden en besparen we op zorgkosten.

De GGD Rotterdam-Rijnmond fungeerde vanaf het beging als trekker, maar heeft vanaf dag 1 tot de dag van vandaag nauw samengewerkt professionals en bestuurders uit ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra en thuiszorg. Het succes van MUIZ  is voor alle zorgprofessionals in de regio. 

In het kader van het 5-jarig bestaan van MUIZ hebben wij een quiz gemaakt over MUIZ. Doe hier de QUIZ en maak kans op leuke prijzen!

Scroll naar boven