Leuke ideeën ter verbetering van infectiepreventie

Nu de relevantie en noodzaak van infectiepreventie wereldwijd de aandacht heeft, is het goed om te benadrukken en te delen hoe juiste infectiepreventie uitgevoerd dient te worden. Indien er ideeën zijn over hoe wij hierbij kunnen helpen, ontvangen wij deze graag via abr.zwn@erasmusmc.nl . We horen heel graag jullie ideeën, wensen en behoeften voor kennis- en informatie-uitwisseling binnen het ABR zorgnetwerk Zuidwest-Nederland. Ook suggesties voor alternatieve vormen van onze bijeenkomsten, activiteiten, nieuws en kennisuitwisseling zijn van harte welkom. Hieronder een aantal voorbeelden van ideeën die wij verzameld hebben. Nieuwe ideeën worden ook hieronder vermeld.

Maak foto’s

Maak foto’s van dingen die fout gaan, maar ook van dingen die wel goed gaan. Gebruik deze beelden bijvoorbeeld bij een digitale klinische les.

Kaartjes

Je kunt op kaartjes allerlei concrete vragen schrijven en die met elkaar bespreken. Bijvoorbeeld: hoe voer je correcte handhygiëne uit?

Verbetermeter

ActiZ heeft ‘Mijn verbetermeter‘, een tool waarmee je binnen je team kleine enquêtes kunt uitzetten. De teamleden vullen de enquête anoniem in waardoor je eerlijke antwoorden krijgt op bijvoorbeeld een vraag als: “hoe vaak was jij je handen?”. Vervolgens kun je de resultaten binnen je team bespreken en stapsgewijs werken aan verbeteren. Er zit al een enquête in over sieraden en wondverzorging.

Scholing

Stimuleer scholing op alle mogelijke manieren. Doe bijvoorbeeld met het hele team een e-learning. Lees meer over scholing op de website van zorgvoorbeter.

Schoonmaken

Er wordt veel bezuindigd op schoonmaken, terwijl reinigen (en desinfecteren) essentieel is. Stofwolken zijn een bron van bacteriën. Dus geef de schoonmakers regelmatig een pluim.

Leuk voorbeeld uit de regio: HIPpiemarkt Laurens

Op dinsdag 8 oktober jl. was de bibliotheek van locatie de Wilgenborgh het decor voor een echte HIPpie markt. HIP staat voor Hygiëne en Infectie Preventie en is 1 van de 10 kwaliteitsthema’s binnen Laurens. Lees meer.

Leuk voorbeeld: Humanitas doet mee aan de leeromgeving hygiënisch werken

Onze collega’s van Humanitas, locatie Terras aan de Maas, zijn actief aan de slag met de hygiëne-challenge in de leeromgeving hygiënisch werken. Bewustwording is op het thema hygiëne namelijk essentieel om te starten met de aanpak Lees meer.

Zeeuwse infectiepreventie week 2019

Van 4 november tot en met 7 november 2019 vond de Zeeuwse infectiepreventie week plaats. Dit jaar was het thema: BLIJF BACTERIEN DE BAAS! Leer meer.

Bron ideeën onder andere via zorgvoorbeter.nl.

Scroll naar boven