HIP in de HAP

Hygiëne- en Infectiepreventie in de Huisartsenpraktijk (HIP in HAP) 

Meer dan alleen handen wassen! 

Het project hygiëne en infectiepreventie in de huisartsenpraktijk (HIP in de HAP) heeft tot doel de infectiepreventie in de eerste lijn te verbeteren. Hierdoor worden zorginfecties voorkomen en kan antibioticaresistentie worden tegen te gaan. We hebben het over handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, scheiding ‘schoon’ en ‘vuil’ en afvalstromen. Ook gaat het over reiniging, desinfectie en sterilisatie van instrumentarium. Waar kun jij als zorgverlener winst halen? Wij brengen de sterke en zwakke punten in je huisartsenpraktijk in beeld. Zo weet jij waar je staat. Vervolgens ga je zelf aan de slag met onze ondersteuning. Eind 2025 starten we met de pilot. Er is er nog ruimte voor deelname. 
Lijkt dit interessant voor uw praktijk? Lees dan snel verder. 

Huisartspraktijken ontvangen dagelijks patiënten met infecties. Infecties worden veroorzaakt door micro-organismen, zoals bacteriën en virussen. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijk te behandelen. Ook zijn steeds vaker mensen drager van een resistente bacterie, zonder daar ziek van te zijn. De verspreiding van resistente bacteriën leidt ertoe dat steeds meer kwetsbare mensen blootgesteld worden en het aantal moeilijk of niet te behandelen infecties toeneemt. 

Waarom doen we dit? 

Een recent ECDC-rapport[1] laat zien dat er jaarlijks in Europa meer dan 670 000 infecties veroorzaakt worden door resistente micro-organismen. Volgens berekeningen waren er jaarlijks circa 33000 doden te wijten aan antimicrobiële resistentie (AMR) in Europa, waarvan 4982 infecties en 206 sterfgevallen in Nederland [2]. Wil je meer weten over antibioticaresistentie en hoe dit ontstaat? Bekijk dan het filmpje van het RIVM of lees meer op de site Zorg voor beter

Een recente casus op het RIVM-weblog laat zien hoe twee MRSA-gevallen in een ziekenhuis uiteindelijk terug te leiden waren naar een gezamenlijke bron in een huisartsenpraktijk. Daarbij bleek dat de huisarts zelf MRSA-drager was, waarschijnlijk zonder klachten. Toch kon de bacterie zich via deze route ongemerkt verspreiden naar andere patiënten en uiteindelijk tot ziekenhuisopnames leiden. 

Deze situatie onderstreept hoe belangrijk het is dat ook in de eerste lijn structureel aandacht is voor infectiepreventie. MRSA, en andere resistente bacteriën, stoppen immers niet bij de deur van het ziekenhuis. 

[1] European Centre for Disease Prevention and Control. (2022). Antimicrobial resistance surveillance in Europe. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Joint-WHO-ECDC-AMR-report-2022.pdf 
[2] Cassini, A., Högberg, L.D., Plachouras, D., Quattrocchi, A., Hoxha, A., Simonsen, G.S., … Monnet, D.L. (2019). Attributable deaths and disability-adjusted life-years caused by infections with antibiotic-resistant bacteria in the EU and the European Economic Area in 2015: a population-level modelling analysis. Lancet Infectious Diseases, 19(1), 56–66. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(18)30605-4. 

Wat houdt het project in? 

In totaal worden vanaf medio september tot en met december 2025 audits kosteloos aangeboden aan huisartsenpraktijken in de regio Zuidwest-Nederland. Tijdens deze audit wordt de NHG-richtlijn infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk getoetst door een deskundige infectiepreventie van de GGD. Daarnaast worden implementatiegidsen aangeboden met tips en leuke producten zoals: presentaties, werkplekreminders en kaarten om het gesprek over hygiëne aan te gaan. Hier kan de praktijk zelf op een praktische manier mee aan de slag. De onderwerpen van deze implementatiegidsen zijn onder andere: handhygiëne, persoonlijke hygiëne, reiniging en desinfectie. 

Wie is de doelgroep? 

Wij richten ons op doktersassistenten, huisartsen (in opleiding) en praktijkondersteuners, werkzaam in de huisartsenpraktijk. 

Wie voert het verbetertraject uit? 

Tijdens deze audit wordt de NHG-richtlijn infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk getoetst door een deskundige infectiepreventie van de GGD. De audit is ontwikkeld in samenwerking met de regio GAIN en is getest in meerdere huisartsenpraktijken.

Wat levert het uw huisartsenpraktijk op? 

  • U ontvangt kosteloos een maatwerk adviesrapport van een deskundige op het gebied van infectiepreventie. Dit rapport kunt u bijvoorbeeld gebruiken ter voorbereiding op een praktijkaccreditatie van de NPA of HAZO24. 
  • De implementatiegidsen kunnen u helpen om bepaalde onderdelen op infectiepreventie/ hygiëne gebied te verbeteren. 
  • Tijdens de gehele implementatie mag u kosteloos advies vragen aan een van onze deskundige infectiepreventie. 
  • In overleg kan de deskundige die de audit afneemt de resultaten van de audit meteen terugkoppelen aan de medewerkers in bijvoorbeeld een koffie- of lunchpauze. 

Wat vragen wij? 

  • Een dagdeel (4 uur) waarop de deskundige infectiepreventie van de GGD mee mag kijken met de werkprocessen in uw huisartsenpraktijk. 
  • Een kwartier tijd van 1 medewerker als voorbespreking op de audit. 

De huisartsenpraktijk is zelf verantwoordelijk voor het implementeren van eventuele verbeterpunten, wij adviseren hiervoor een medewerker verantwoordelijk voor te maken. Deze medewerker kan gedurende het traject kosteloos advies vragen aan een deskundige. 

Hoe kun je aan de slag? 

Behalve de praktische adviezen uit het auditrapport, bieden wij je implementatiegidsen aan met tips en leuke producten zoals: video’s, werkplekreminders, presentaties en kaarten om het gesprek over hygiëne aan te gaan. Hier kan de praktijk zelf op een praktische manier mee aan de slag. De onderwerpen van deze implementatiegidsen zijn onder andere: handhygiëne, persoonlijke hygiëne, reiniging, desinfectie & sterilisatie en reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen. 

Meedoen? 

Wil je meedoen? Vul het aanmeldformulier hieronder in of stuur een email naar: amrzorgnetwerkzwn@erasmusmc.nl en vermeld de volgende gegevens: uw naam en telefoonnummer, naam praktijk, aantal locatie(s) praktijk, voorkeur voor weeknummer/ dag voor locatiebezoek. 

Aanmelden kan tot 1 oktober 2025.

Neem bij vragen of voor meer informatie gerust contact met ons op: amrzorgnetwerkzwn@erasmusmc.nl 

Aanmeldformulier: HIP in de HAP

Scroll naar boven