Ervaring van de deelnemers

Ik heb alleen maar positieve reacties gehad

Projectleider langdurige zorg werkt als verzorgende op een somatische afdeling. Sinds twee jaar zit zij in de hygiënecommissie. De afgelopen periode heeft zij een actieve rol gespeeld in het project Goed Gebruik Handschoenen op de Revalidatieafdeling. 

De projectleider vertelt: “We zijn begonnen met de vragenlijst. Daaruit bleek dat medewerkers zich bekwaam voelden en vonden dat ze weten hoe ze op de juiste manier met handschoenen moeten omgaan. Maar de eerste observaties gaven een ander beeld. Ik zag bijvoorbeeld dat sommige mensen de handschoenen op de gang aantrokken en dat de desinfectie voor het aantrekken van de handschoenen soms overgeslagen werd.” 

Vooraf vond de projectleider het best spannend om haar collega’s te observeren. Hoe zouden zij daarop reageren? Zij heeft er bewust voor gekozen niet in detail uit te leggen wat ze kwam observeren. “Ik heb verteld dat ik het hele plaatje rondom de zorg kwam bekijken. De observaties kostten best veel tijd, maar ik vond het erg leuk om te doen. De instructies die ik meegekregen heb van het zorgnetwerk hebben mij geholpen om kritisch te kijken.”

Scholing

“Ik heb tijdens de scholing aangegeven dat het mij ging om bewustwording, niet om mensen te wijzen op wat ze fout doen, want er gaat ook heel veel goed. Tijdens de scholing was iedereen heel betrokken en het was heel interessant. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad en had niet het idee dat ze zich bedreigd voelden.” 

Resultaten

“In de na-observaties na de scholing hebben we overal verbetering gezien, maar we zijn er nog niet. We blijven eraan werken. We organiseren verschillende activiteiten en de Contactpersonen Infectiepreventie gaan ook extra aandacht besteden aan goed gebruik van handschoenen.”

Top 3 verbeteringen

1Er worden minder handschoenen op de gang aangetrokken
2Handschoenen worden alleen aangetrokken wanneer het nodig is.
3Handdesinfectie wordt veel vaker toegepast. 

Scroll naar boven