Resultaten handhygiëne observaties op verpleegafdelingen én poliklinieken

Van maart tot en met juli 2023 hebben de handhygiëne observaties voor Handen uit de Mouwen weer plaatsgevonden. Tijdens deze ronde zijn er voor het eerst observaties uitgevoerd op verschillende poliklinieken.

De gemiddelde compliance van alle 13 ziekenhuizen op de verpleegafdelingen was tijdens deze ronde 77,4%. Daarmee is de compliance weer gestegen t.o.v. vorige ronde (76,4%). Ook worden de verschillen tussen de deelnemende ziekenhuizen steeds kleiner. Van de 5 WHO-momenten werd er op de momenten 1 en 4 iets lager gescoord dan vorige ronde, deze aandachtspunten zijn gedeeld met de projectleiders.  

Op de poliklinieken zijn voor het eerst observaties uitgevoerd in 9 van de 13 ziekenhuizen. De poliklinieken behaalden een gemiddelde compliance van 65,3%. Een mooie score voor een eerste observatieronde met ruimte voor verbetering. De voor-momenten (1 en 2) scoorden lager dan de na-momenten (3, 4 en 5), interventies zullen zich o.a. daar op richten. In het najaar zullen opnieuw observaties op de poliklinieken worden uitgevoerd.

Tijdens de regionale projectleidersvergadering zijn de resultaten met de projectleiders besproken, de eerste observaties op de poliklinieken geëvalueerd en zijn tips en interventies met elkaar gedeeld. Ben je nieuwsgierig hoe jouw afdeling of ziekenhuis heeft gescoord? Neem dan contact op met de projectleider HUM van jouw ziekenhuis of stuur ons een mailtje.

Scroll naar boven