Infectiepreventie in de gehandicaptenzorg

Als infectiepreventie (IP) & antibioticaresistentie (ABR) Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland zetten wij ons in om regionaal infectiepreventie te verbeteren en antibioticaresistentie te voorkomen. Om goede infectiepreventie te stimuleren werken wij met verschillende zorgprofessionals. Onze inzet is zo breed mogelijk, overal in de zorg is goede infectiepreventie belangrijk.  Daarom willen wij nu graag gaan ondersteunen in het verbeteren van infectiepreventie binnen de gehandicaptenzorg. 

In samenwerking met de andere zorgnetwerken zijn én worden momenteel verschillende producten ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg zodat wij regionaal een toolbox kunnen aanbieden. Verder in het artikel worden deze producten toegelicht.

 1. Filmpjes over handhygiene die u kunt gebruiken als opstart voor een gesprek, met medewerkers en/of cliënten;
 2. U kunt een voucher aanvragen voor scholing van uw medewerkers op het gebied van infectiepreventie;
 3. Er is een praatplaat ontwikkeld voor medewerkers en cliënten in de gehandicaptenzorg. Deze kan gemakkelijk worden geprint en worden opgehangen;
 4. Er worden E-learnings over handhygiene en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen ontwikkeld.

Filmpjes over handhygiëne
Regio Zuidwest Nederland heeft filmpjes over hygiëne ontwikkeld in samenwerking met het TolTheater. In de filmpjes beelden acteurs met een verstandelijke beperking uit waar men op moet letten als het gaat over hygiëne. Dit gaat gepaard met een aanstekelijk enthousiasme van alle acteurs die met grote overtuiging gestalte geven aan hun personages. De filmpjes zijn zowel geschikt voor medewerkers als voor cliënten binnen de gehandicaptenzorg, bedoeld om het onderwerp infectiepreventieop ludieke wijze te agenderen. U kunt de filmpjes bijvoorbeeld gebruiken als gespreksstarter op een woonlocatie.

De filmpjes zijn hieronder te bekijken:
Syndion Theater – Scene 1: Meneer van Pol – YouTube
Syndion Theater – Scene 2: Mevrouw Dadels – YouTube
Syndion Theater – Scene 3: Johan en Tinie – YouTube
Syndion Theater – Scene 4: Mevrouw Loes – YouTube

De filmpjes zijn vrij te gebruiken en kunnen tot lering en vermaak worden ingezet. Heeft u vragen of tips over het verbeteren van infectiepreventie binnen de gehandicaptenzorg? Neem dan contact met ons op via abr.zwn@erasmusmc.nl

Voucherregeling
Speciaal voor de langdurige zorg hebben wij een voucherregeling geopend. Hiermee kunnen organisaties in de langdurige zorg maximaal € 2.000,- per organisatie aanvragen om hun medewerkers te scholen op het gebied van infectiepreventie. Lees hier meer.

Praatplaat
Het ABR zorgnetwerk Utrecht heeft een praatplaat ontwikkeld voor gebruik binnen de gehandicaptenzorg.

E-learnings
Er worden twee e-learnings ontwikkeld: een e-learning over handhygiëne en een e-learning over goed gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Zodra de e-learnings gereed zijn wordt er ook informatie verstrekt over randvoorwaarden met betrekking tot infectiepreventie in de gehandicaptenzorg. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van zeep- en alcoholpompen, bevinden deze zich op de juiste plek? Of zijn vuilnisbakken voorzien van voetpedalen zodat je deze niet hoeft aan te raken? Ook richtlijnen zouden idealiter op een centrale plaats beschikbaar moeten zijn zodat men weet wat te doen bij bijvoorbeeld een uitbraak. Om de kennis na het volgen van de e-learnings als medewerker goed te kunnen toepassen, is het belangrijk dat deze randvoorwaarden eerst op orde zijn.

Daarnaast hebben we wat informatie bij elkaar gezet die nuttig voor u kan zijn: 

 1. Antibioticaresistentie en infectiepreventie | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (vgn.nl)
 2. Hulpmiddelen hygiënisch werken | Kennisplein Gehandicaptensector
 3. Hygiënisch werken | Kennisplein Gehandicaptensector
 4. Hou infectiepreventie en uitbraakplannen up-to-date | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (vgn.nl)
 5. Infectie-preventie: ‘Er is een slag te slaan in de vg-zorg’ | Kennisplein Gehandicaptensector
 6. Infectiepreventie gehandicaptenzorg – Zorgnetwerk-Gain
 7. Gehandicaptenzorg | LINK (limburgink.nl)
 8. Meer kennis nodig bij aanpak infectiepreventie (vilans.nl)
Scroll naar boven