Antibiotic stewardship in Ziekenhuizen: thema-avond en vervolg

Op dinsdag 1 juni jl. vond de eerste themabijeenkomst antibiotic stewardship in ziekenhuizen plaats. Met zo’n 28 deelnemers zijn de plannen om regionaal met dit thema aan de slag te gaan besproken. Vervolgens heeft Rachida El Moussaoui, internist-infectioloog in het Maasstad Ziekenhuis de werkwijze van het OPAT-project van het Maasstad Ziekenhuis toegelicht. Het gaat hierbij om het toedienen van intraveneuze antibiotica bij mensen thuis. De uitvoering gebeurt door een samenwerking tussen een thuiszorgorganisatie en het OPAT-team van het Maasstad Ziekenhuis. Over dit thema gaan we regionaal meer kennis en expertise uitwisselen. Ook gaan we de mogelijkheden verkennen voor een regionaal protocol of in ieder geval een gemeenschappelijke basis daarvoor. Evenals een gemeenschappelijke basis voor de samenwerkingsafspraken met thuiszorgorganisaties die we zullen verkennen.

Het hoofdthema van de avond was onterechte allergie-registraties. Twee sprekers namen de deelnemers mee in dit thema waar veel over te vertellen is.

  • Maurits van Maaren, internist-allergoloog bij het Erasmus MC heeft de deelnemers bijgepraat over de registratiemogelijkheden binnen HIX en de ontwikkelingen daarin. Vervolgens is hij ingegaan op de veilige alternatieven voor betalactam antibiotica voor mensen met een allergie.
  • Merel Lambregts, internist-infectioloog bij het LUMC en actief binnen het collega en buur ABR-zorgnetwerk Holland West heeft de deelnemers bijgepraat over het ketenbrede project onterechte allergie-registraties dat zij hebben opgezet. De resultaten en producten zijn ook zeer relevant voor de regionale collega’s in Zuidwest Nederland.

De volgende bijeenkomst zal gaan over OPAT, oftewel intraveneuze antibiotica thuis. Wilt u graag op de maillijst of heeft u specifieke input of ideeën ter voorbereiding? Laat het ons weten op: abr.zwn@erasmusmc.nl

Scroll naar boven